Vinnaren! Tina Harnesk (Boström) pussar på Årets Bok-pris 2023, en statyett designad av Torstensson Art & Design.
Vinnaren! Tina Harnesk (Boström) pussar på Årets Bok-pris 2023, en statyett designad av Torstensson Art & Design. "Visst är den fin!" sa Tina.

Tina tog hem bokpriset till Arvidsjaur: "Som ett SM-guld!" ansåg kommunalrådet!

2023-10-05 10:15

Bonniers Bokklubbar delade nyligen ut priset för Årets Bok 2023:
-Det är roligt som debutant att få den här uppskattningen av läsarna! säger Tina Harnesk från Arvidsjaur, som fick flest röster för sin bok "Folk som sår i snö".

Priset har delats ut sedan 2016 och intresset fortsätter att växa. I år slogs nytt rekord med närmare 25 000 röster:
-Jag blir inspirerad att fortsätta skriva fler böcker. Det är precis det jag vill, att jobba hemifrån och hasa runt i mina långkalsonger här uppe i Rönnberg, sa Tina när hon uppvaktades av hemkommunen på torsdagskvällen, för sin "förstfödda bokbebis" som uppenbarligen gjort succé hos läsarna.


Bibliotekschef Kristina Sandström och ku
ltur- och fritidschef Katarina Landstedt gratulerade och överlämnade blommor och present. Foto Kent Norberg.


Tina berättade för alla hur "oerhört nervös" hon var innan prisutdelningen:
-Jag fick ju inte visa mig utan tvingades smyga omkring och typ huka mig, så ingen skulle se mig och kunna gissa vem som skulle få priset av de nominerade. Har liten minneslucka från prisutdelningen, men sett på film att jag tog emot priset och lyckades även svara vettigt på frågorna - utan att börja hoppa och skratta.


"För mig som är en idrottskille är ju bokpriset av samma dignitet som ett SM-guld" sa kommunalrådet Lasse Forsgren i sitt hyllningstal. "Precis så sa min svärfar också, replikerade Tina glatt".Foto Kent Norberg.

Av de tolv nominerade titlarna gav läsarna flest röster till:

1.      Folk som sår i snö av Tina Harnesk (Bokfabriken)
2.      Straff av Ann-Helén Laestadius (Romanus & Selling)
3.      Färskt vatten till blommorna av Valérie Perrin (Editions J)-Ditt arbete kommer säkert att inspirera till att skrivandet ökar i vår kommun. En duktig och inspirerande person skapar alltid ringar på vattnet. Du gör rätt i att satsa på författarskapet, sa kommunalrådet Lasse Forsgren.

-I år är första gången jag haft fel om vem som skulle vinna, och så blev det jag!
-Sjukt glad och tacksam! En otrolig bekräftelse på att man gör något folk vill att man ska fortsätta med.Enlig Tina är hennes skrivprocess "fin", eftersom det handlar om mer än bara det som kommer ner på papper:
-Tankar och känslor, det är så mycket mer än att bara skriva...

Jusat tanken på boken kom till under pandemin. Inte minst hur den tiden påverkade gamla människor. Tina säger att i den samiska kulturen är äldre otroligt viktiga. Att vara avstängd från dem var "vedervärdigt", och gjorde henne djupt deprimerad:
-Boken blev som någon slags tillflyktsort, mitt “happyplace” som jag kunde fly till. Jag tror att det var meningen att boken skulle komma just då. Alla svar staplades på varandra och jag hann nästan inte med att skriva för den gjorde det av sig själv, berättar hon på Bonniers hemsida. 

Tina tackade för allt stöd hon fått under processen med boken: "Jag kommer ju från Jokkmokk men lär bli Arvidsjaur trogen, för jag trivs så himla bra här. Därför vill jag dela det här priset med er!" Foto Kent Norberg.

Tina hoppas vinsten beror på att boken talat till något inom läsarna. Att de blivit berörda och tycker om hur hon skriver. En rolig läsarreaktion var att boken inspirerade Stina Wollter till att måla en tavla:
-Jag höll på att tuppa av! Hon sände live på Instagram där hon grät, målade och pratade om boken. Då var jag nästan tvungen att andas i en papperspåse en stund, skrattar Tina Harnesk.

Har du några fler skrivprojekt på gång där uppe på berget?
-Jag skriver på för fullt och nu kommer jag aldrig sluta. Det kommer en bok inom kort!


 


Arkivbild: Tina utsåg till Årets medborgare 2022. Foto Kent Norberg.


Skriv ut: