Rekordmånga nystartade företag under år 2020

2021-03-12 09:12Totalt registrerades 60 nya företag under fjolåret vilket är litet av ett rekord. Kommunens näringslivsstrateg, Anne Enoksson, berättar att Arvidsjaur haft en riktigt positiv utveckling vad gäller nyföretagandet de senaste åren:
-Det som verkligen sticker ut är att vi har så många fler nystartade företag som ägs eller leds av kvinnor!

Normalt är det betydligt fler män än kvinnor som startar och driver företag. Andelen företag som ägs eller leds av kvinnor brukar ligga på omkring 20-25 procent:
-Ifjol var det närapå hälften, 46 procent, av alla nystartade företag som leds av en kvinna. Jämförbart med rikets 33 procent.

De nystartade företagen visar på ett brett spektrum av branscher. Det är allt från byggnationer till kroppsnära tjänster och restaurangverksamhet.
-Jätteroligt, det här tycker jag visar på framtidstro!

För varje företag och verksamhet som startas investeras det i pengar och tid. Det ger i sin tur bättre förutsättningar för bra kommunal skattebas, ett brett utbud och en stark lokal ekonomi.

Då blir förutsättningarna för kommunal service såsom skola, vård och omsorg i Arvidsjaurs kommun också bättre:
-Låt pengarna snurra lokalt, det är vi alla betjänta av! säger Anne och vill avslutningsvis lyfta fram "det fina samarbetet" med Nyföretagarcentrum, där den som är på gång att starta företag eller precis har startat, kan få kostnadsfri rådgivning.


Skriv ut: