Trollforsarna i Piteåälven lockar såväl fiskare, kajakpaddlare och de som vill uppleva en trolsk miljö. Foto Kent Norberg.
Trollforsarna i Piteåälven lockar såväl fiskare, kajakpaddlare och de som vill uppleva en trolsk miljö. Foto Kent Norberg.

Unika naturupplevelser i trolsk miljö

2020-02-10 10:23

 
Trollforsarna. Namnet bär en magisk klang. Men det är bara en av många förtrollade platser i Arvidsjaur och Arjeplog. Här kan du andas in den friska luften, dricka kristallklart vatten ur kallkällor, sjöar och jokkar, njuta av urskog och fjäll och bli ett med naturen.
 
-Ge mig tre timmar så ska jag berätta om alla smultronställen som finns i vår närhet, säger Peter Manner, turistansvarig i Arvidsjaurs kommun.
Han kan de båda kommunerna på sina fem fingrar. Att räkna upp alla natursköna platser och sevärdheter tar sin tid.
Här är det ett nöje att åka på bilsafari genom vildmarken och göra stopp på vägen för att bekanta sig både med flora och fauna. Med lite tur kanske du får se björnar och örnar. Här finns även lodjur och järv. Den morgonpigge har goda chanser att få bekanta sig med älg och de många renarna är ett säkert inslag längs vägarna.

Piteälven bjuder på många mäktiga vattenfall. Ett är trollforsen, fem mil norr om Arvidsjaur, där vattnet forsar fram i flera fåror mellan klipporna och holmarna. Det är detta scenario som gett vattenfallet dess namn. Miljön är trolsk, som hämtad ur en saga. Platsen är lätt att nå och många campar intill klipporna och kanjonerna.
-Via hängbroarna tar du dig till de små öarna mitt ute i älven. Här hittar du din egen stenhäll, mjukt och vackert rundad av vattnet. På en sådan häll kan man ligga en hel dag, berättar Peter och påminner även om fiskemöjligheterna i älven där harr, öring, abborre och gädda lurar i strömmarna.

Några mil längre nedströms, i grannkommunen Älvsbyn, hittar du Europas största obundna vattenfall, Storforsen, med både hotell, camping och spångade leder i det naturreservat som omger forsen.
Fyra mil norr om Arvidsjaur ligger det lilla samhället Moskosel med sin fina pittoreska camping vid sjön Lullejaur.
-Det är en fantastisk sjö, meden liten, utomordentligt bra camping direkt på sandstranden. Solnedgångarna här är ett skådespel som du sent ska glömma! Hyr en kanot och paddla ut på sjön. Ta med dig kastspöet och prova fiskelyckan. Har du tur nappar en harr eller öring. Personligen tar jag det säkra före det osäkra och går till den lilla restaurangen på stranden. Deras rökta röding är värd flera stjärnor i Guide Michelin, tipsar Manner.


Han påminner också om de många kallkällor, med kristallklart vatten, som finns i kommunerna.
-De är smaragdgröna och ser ut som små grekiska laguner.
Om du besöker Arvidsjaur och Arjeplog har du också möjlighet att ta del av samekulturen. Norra Skandinaviens ursprungsbefolkning. Det gör du lämpligast genom ett besök i Båtsuoj där en renskötande skogssamisk familj tar emot sina gäster i en vacker och avkopplande miljö. Här har du också chans att få smaka på det samiska köket.
 
Vill du veta mer om samekulturen rekommenderas även ett besök på Silvermuseeet i Arjeplog som skapades av den karismatiske lappmarksdoktorn och konstnären Einar Wallqvist.
I Arjeplog hittar du också Sveriges djupaste sjö, Hornavan, med ett uppmätt djup på 226 meter. Hornavan är en av källsjöarna till Skellefte älv. Arjeplog ligger på en udde mellan just Hornavan och Uddjaur. Strömmarna i Arjeplog är kända för sitt rika fiske. Sjösystemet sträcker sig 150 kilometer och innehåller nära tusen öar! Helt enkelt en skärgård i inlandet.
Befinner du dig i Arjeplog får du inte missa en tur upp på toppen av fjället Galtispuoda. Vid klart och vackert väder har du utsikt till Norge!

En annan resa värd mödan är färden västerut, längs Silvervägen mot Norge. Det är Sveriges enda riksväg som bitvis går på kalfjället. Strax efter riksgränsen passerar du genom den vackra Junkerdalen med högs fjäll, bråddjupa dalar och grönskimrande älvar.

Skriv ut: