Internationella Pi-dagen firades på Fridhemsskolan

2023-03-15 13:59

Temat för Pi-dagen 2023: "Mattematik för alla". Vinnare på Fridhemsskolan: Guld: Sofie Schörling klass 9:3 (276 decimaler), Silver: Arvid Sandström (205) och Brons: Lilly Ögren Åberg (172). Foto Kent Norberg.

I fredags firades internationella "Pi-dagen" på Fridhemsskolan:
-Det gjorde vi genom att eleverna tävlade i att kunna decimaler på Pi: 3,14..., säger matteläraren Ulrika Vikberg.

Fridhem samarbetar med Sparbanken vilket innebär att de skänker en krona per decimal till välgörenhet. I år rabblade eleverna sammanlagt 4 877 decimaler:
-Alltså kommer banken skänka lika många kronor till välgörenhet. Vi har gjort det här i sex år nu och sammanlagt har Fridhemsskolans elever bidragit med 34 357 kr till välgörenhet! säger Ulrika och berättar att de delade ut tre medaljer till de elever som klarade av flest decimaler: Guld, silver och brons. Prisade blev: 

  • Guld: Sofie Schörling klass 9:3 (276 decimaler)
  • Silver: Arvid Sandström (205)
  • Brons: Lilly Ögren Åberg (172)

Sofie, hur bär du dig åt för att klara av att räkna upp så många decimaler i en rad?
-Jag försöker se ett mönster. Sedan är det bara att komma ihåg.

Jaha, inte svårare än så... Minns du allt annat också?
-Nej, nej inte allt. Men siffror har jag lättare för, säger Sofie.

Matteläraren Ulrika säger sig vara stolt över elevernas prestation:
-Fantastiskt duktiga! Det är fascinerande se vad hjärnan klarar av. Men det här är ju inget krav utan egentligen bara på skoj. För även om det finns ett oändligt antal decimaler, räcker det långt med att bara kunna 3,14 också.

 

  • Fridhemsskolans rekord kommer från 2022 och är 400 decimaler.

Pi-dagen firades för första gången 1988 på museet Exploratorium i San Francisco. USA:s representanthus bestämde 12 mars 2009 att Pi-dagen skulle vara en nationell minnesdag. Det bruka firas med pizza och paj, eftersom båda är cirkelformade och uttalas likt Pi på engelska.

Firandet av Pi-dagen har varit mindre aktivt i Sverige, än i dess ursprungsland, men började under 2010-talet få fäste här. Nationalkommittén för matematik, en underavdelning till Kungliga Vetenskapsakademin, beslöt vid sitt möte i mars 2013 att driva utvecklingen av Pi-dagen mot en nationell Matematikens dag. Syftet är att skapa en dag då matematiken och dess betydelse - både inom forskningen och i samhället i stort - synliggörs i många olika former och sammanhang.

  • Temat för Pi Day 2023 är "Mathematics for Everyone", som föreslogs av Marco Zarco Rotairo från Trece Martires City National High School, i Filippinerna. Temat betonar vikten av att göra matematik tillgänglig för alla

Skriv ut: