Hyllad digital utbildningsmässa gör comeback - i ny tappning. Foto Kent Norberg.
Hyllad digital utbildningsmässa gör comeback - i ny tappning. Foto Kent Norberg.

Hyllad digital utbildningsmässa gör comeback - i ny tappning

2022-03-18 08:42

Förra året gjorde norra Sveriges största digitala utbildningsmässa "Utbildning för framtiden" succé med runt 20.000 besökare. På måndag är det dags igen - i år med en on demand-lösning:
-Utbildningsmässan är en jättebra digital möjlighet för oss i inlandet. Jag hoppas att så många som möjligt tar chansen att titta in på den, säger Karina Lidén, Näringslivsenheten Arvidsjaurs kommun.

Utbildningsmässans koncept i år är fantastisk när man kan ta del av mässan när det passar en bäst! Helt rätt i tiden med denna digitala lösning!

Den efterlängtade utbildningsmässan samlar alla lärosäten i norra Sverige. Umeå universitet, Luleå tekniska universitet, Sveriges lantbruksuniversitet, Yrkesakademin och Mittuniversitet är bara ett urval av deltagarna. I utbildningsmässan samverkar 29 kommuner i fem olika län. Dessutom deltar över 20 YH-aktörer.

Mässan skapades i samband med pandemin och anordnades för första gången under förra året. Tidigare har olika lärosäten marknadsfört sina utbildningar var för sig, men under 2021 gick de samman och anordnade en digital mässa istället.

  • En digital variant gör det lättillgängligt i och med att du kan besöka mässan via din mobiltelefon, surfplatta eller dator. Initiativet blev en succé med hela 20 000 digitala besökare och nu växlar mässan upp ytterligare ett snäpp under 2022.

Marie Kuoljok, vuxenutbildningschef på Lapplands Lärcentra, säger att hon är stolt över det smörgåsbord av utbildningar de kan erbjuda. Hon säger vidare att expansionen som sker i norra Sverige skapar ett stort kompetensbehov:
-Jag hoppas att många tar chansen att karriärväxla och vara en del i den gröna omställningen vi har framför oss. Vi hoppas både att folk som bor här stannar kvar och pluggar på hemorten.
Marie hoppas även att folk vill flytta till Norrbotten för att plugga och sedan stanna kvar och jobba efter utbildningen.


-Det var en fantastisk respons redan under förra året. Och till i år har vi förbättrat mässan ytterligare med ett ännu rikare utbud. Vi siktar på några tusen besökare fler än senast, säger Martin Bergvall, verksamhetschef på Akademi Norr.

Nytt för i år

  • Nytt för i år är att den digitala mässan har en on demand-lösning, vilket gör det smidigt för besökaren att dyka in och ta del av mässan när det passar en själv bäst.
  • På sajten blandas information om den uppsjö av utbildningar som finns tillgängliga i norra Sverige, med paneldebatter, föreläsningar och inspiration som gör valet av utbildning lättare.
  • Du kan bland annat ta del av hundratals webbinarier om hur det är att plugga, rundturer på campus och Q&A med studenter.

-Det känns väldigt positivt och bra med mässan. Den vänder sig till vår framtid, ungdomar som ska studera och personer som kanske vill byta yrkesbana. Det är bra att synliggöra de utbildningar som finns i regionen och med årets on demand-lösning så kommer det vara smidigt att delta, säger Roger Hansson.

  • Utbildningsmässan pågår under hela vecka 12. 

Nu börjar det bli dags att skicka in ansökan för den som planerar att studera till hösten:
-Vår region står just nu i centrum för en spännande industriomvandling och det är just här den gröna omställningen sker. Luleå tekniska universitets forskning är involverat i flera projekt för ett fossilfritt samhälle och vi har ett brett utbildningsutbud för att matcha den kompetens som efterfrågas. Den här mässan är viktig för att få möjlighet att nå ut i regionen och visa på att utbildning är viktigt i längden och en akademisk utbildning ger möjlighet att bygga en bra och långsiktig karriär i vår spännande del av världen, oavsett valt utbildningsområde, säger Mia Oldenburg, avdelningschef för Kommunikation och samverkan vid Luleå tekniska universitet.

I och med pandemin är det många som blivit av med jobbet eller hunnit fundera över sitt karriärval och kanske är inne på att byta bana. Det gör att fler än någonsin är intresserade av att studera.

Om utbildningsmässan
• Anordnas under vecka 12.
• Är norra Sveriges största utbildningsmässa.
• Passar alla som har tankar på att utbilda sig, vill kika på möjligheter att byta yrke eller som vill undersöka hur marknaden ser ut för olika yrken.
• Aamlar utbildningsaktörer som Umeå universitet, Luleå tekniska universitet och Mittuniversitetet.
• Arrangeras för andra året i rad. Förra året gjorde mässan succé med cirka 20 000 besökare.
• Bakom evenemanget står Akademi Norr och Lapplands kommunalförbund.

För mer information:
Martin Bergvall, verksamhetschef Akademi Norr
Mejl: martin.bergvall@akademinorr.se


Skriv ut: