Arvidsjaur har bäst tillväxt i Norrbotten: "Jag älskar Arvidsjaur!"

2023-12-11 09:06Det går bra för näringslivet i Arvidsjaur. Så pass bra att man i Norrbotten tar hem utmärkelsen Bästa Tillväxt, som delats ut av kreditupplysningsföretaget Syna, årligen sedan 2007:
-Fanstatiskt! säger Anne Enoksson, näringslivsstrateg i Arvidsjaur, som blir glatt överraskad när hon få veta att kommunen kniper första platsen i länet, efter att man tidigare haft mer undanskymda placeringar.

Hon säger vidare att det i första hand är alla kommunens duktiga företagare som ska sträcka lite extra på sig:
-Det är ju de som gör det dagliga arbetet, investerar och ser nya möjligheter att utveckla sina företag.

  • Priset Bästa Tillväxt premierar en bred och stabil tillväxt i det lokala näringslivet. Utmärkelsen går därför till den kommun i varje län som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst baserat på företagens senast inlämnade årsredovisningar.

-Utmärkelsen bygger på konkreta fakta. Att Arvidsjaur ligger i topp i Norrbotten är extra roligt, eftersom det visar att näringslivet i kommunen står starkt trots många orosmoln på himlen, säger Karl Stjerna VD på Syna.

Kristoffer Lundström, Laponia koncern AB:
Jag älskar Arvidsjaur! Jag tror framgången är enkelhet och tillgänglighet. Jag bedriver företag i ett flertal andra kommuner och kan se hur man inom vissa av dem nästan anstränger sig för att göra sig otillgängliga, med automatsvar på mailen, telefontid udda veckor måndag och onsdag mellan 11–14 men med lunchstängt mellan 12-13.
I Arvidsjaur kan du parkera bilen 10 meter från kommunhuset och på studs träffa en tjänsteman. Om du mot förmodan inte får tag på den du söker, träffas man sannolik på lunchen eller på ica när du handlar.
-Man har personliga e-post adresser och telefonnummer inom kommunen. Det finns bara en organisation att vara med i och det är företagarna. Där träffas alla, inklusive politiker och tjänstemän.

 

Paul Björnsson, Glommers Timber AB:
-Arvidsjaurs kommun har genom ständig lyhördhet, stort intresse och djupt engagemang skapat väldigt goda förutsättningar för oss. Kommunen är ett föredöme för framgångsrikt företagande och med god kommunal service till sina invånare.
-En viktig framgångsfaktor bygger på engagerade och motiverade medarbetare med rätt attityd. Vi tror att mångfald berikar och menar att där alla tänker lika tänks det inte speciellt mycket. Allas lika värde och rättigheter är för oss en självklarhet. Högt i taket är en förutsättning för att kunna växa och utvecklas, och därför tror vi att ett öppet företag med närhet till besluten och möjlighet att påverka är en förutsättning.
-I Glommersträsk, med drygt 200 invånare, finns en unik anda där det omöjliga möjligt!"


 

Inför framtiden är Anne Enoksson optimistisk trots att en del orosmoln tornat upp sig vid horisonten i form av en  annalkande lågkonjunktur, som allt fler talar om:
-Jag tycker att det finns potential inom många sektorer av näringslivet att fortsätta utvecklas i positiv riktning.

Besöksnäringen är en sådan med goda möjligheter att fortsätta växa:
-Återetableringen av K4 har definitivt varit en vitamininjektion som betyder mycket för det lokala näringslivet, inte minst på grund av att det bidrar till fler arbetstillfällen och människor som kommer hit från andra delar av landet:
-Tillsammans med Arjeplog är vi också ett nav för fordonstillverkare som vill testa sina olika bilmodeller under vinterförhållanden. Tillsammans kan vi säkerligen utveckla den verksamheten ytterligare. I det sammanhanget spelar vår flygplats en viktig roll liksom att i högre grad nyttja Inlandsbanan för transport av gods. De samiska näringarna är också viktiga för kommunens näringsliv och tillväxt. Att vi har Sverige största viltslakteri är ett bevis på det, avslutar Anne Enoksson.


Relaterade Länkar

Skriv ut: