Reegonetti Band utforskar det mörka omkring oss...

2024-03-25 13:10

Reegonetti Band är nu tillbaka med sin första singel "A Place Of Dread", tagen från det kommande albumet "Songs From The Raven´s Nest". Singeln är inspirerad av legenden om Skinwalker Ranch.

Denna låt har inspirerats av legenden om Skinwalker Ranch. Område är känt för sin höga grad av paranormal aktivitet. Poltergeists, UFO observationer, stympning av boskap, avvikande ljud- och visuella fenomen och inte minst Skinwalkers. Låten, som sådan, är den kortaste på skivan och är en upptempo låt, där duon försökt få till den där känslan av en gammal skräckfilm från 40-talet. 

Duon, som är känd för sitt unika sound med enbart trummor och keyboards, har denna gång försökt göra en skiva som är både mörkare och tyngre. Det är en mer renodlad progressiv rockskiva, jämfört med föregångaren; "Exploring the unknown", som flirtade med både fusion, pop och folkmusik. Duon har den här gången försökt bygga sin musik filmiskt kring varje låts tema. De har valt att att utforska allt det mörka som finns omkring oss, därav mörka teman som egoism, död, ångest och ensamhet:
-Ja, inte är det muntra teman, skrattar Börje. Men det är intressant att ta utgångspunkt från ämnen som inte alltid handlar om fluffiga moln och kärlek.

Ronald säger att de jobbat medvetet att vara lite mer trogen progrocken än tidgare:
-Första skivan var ju mer eller mindre en sammanfattning av låtar från tre sekler sedan, vilket även resulterade i att skivan kunde kännas lite spretig.

Trots detta hade bandet framgångar med Reach For The Sky, Hold On och Into Oblivion, som spelades rätt ofta på Prog-radio runt omkring Europa.

Antalet låtar på palttan har sjunkit sedan sist?
-Ja, det stämmer, säger Börje. När vi har så pass långa låtar så blir det ohållbart att ha många låtar på skivan, det blir långtråkigt. Det här, att en skiva ska innehålla 10-13 låtar, är en gammal kvarleva sedan CD-skivans årtionde. Vi tycker att 7 låtar räcker. Speciellt då låten "Chicxulub" är närmare 15 minuter lång.

-Den är väl ett bra exempel på hur vi jobbat med musiken denna gång, säger Ronald. Den är som en liten minifilm som försöker beskriva händelsen som ledde till sista massutrotandet på Jorden för 65 miljoner år sedan.

-Ja, så får vi inte heller glömma bort att del två av vår historia om vår ensamme astronaut dyker upp i låten The Dark. Del ett var ju låten Into Oblivion på förra skivan. Så, ja, låtarna och de sätt dom är uppbyggda är tematiskt och inte speciellt anpassade för topplistor, skrattar Börje.


Börje Reinholdsson bakom trummorna. Arkivbild. Foto Privat.

Ronald och Börje hoppas att lyssnarna har tålamod med deras instrumentering och inte väljer bort dem för att de valt att spela progressiv rock, med enbart keyboards och trummor:
-Vi har blivit dissade av den enkla anledning att Ronald solar på synthar istället för gitarr, vilket blir lite lustigt. Det är som om en del tror att han försöker imitera ett gitarrsolo med sina keytars, vilket är helt fel, säger Börje och tillägger:
-Alla som har minsta lilla insikt i hur ett sådant instrument funkar vet hur fel ett sådant resonemang blir.

Ronald säger att Reegonetti Band har utvecklats och förfinat sitt sound sedan sist, men att lyssnarna förmodligen kommer att känna igen sig:
-Ja, det är ju inte ett helt nytt band som hörs på den här skivan. Vi utgår från samma sak som tidigare, atmosfärer, storytelling och lite krångliga rythmer. 

-Precis, säger Börje. Pretantiös krångelmusik med catchy refränger!

Biografi:
Reegonetti Band, som bildades 1981 av trummisen/sångaren Börje Reinholdsson och keyboardisten Ronald Vikström. Deras musik var komplicerad, lång och långt ifrån genomsnittliga poplåtar. Instrumenteringen saknade riktiga gitarrer och bas. 
Man kan säga att Reegonetti Band hade en uppförsbacke från dag ett... Då bandet var på väg att landa ett skivkontrakt 1983, föll saker sönder eftersom både Börje och Ronald fastnade i andra band och projekt. När Ronald började komponera och arrangera partiturer för film och pjäser var Börje upptagen av både soloskivor och olika bandsamarbeten. Bandet la aldrig ner officiellt, men inget kreativt gjordes förrän 2020 när herrarna åter möttes upp och påbörjade inspelningen av debutalbumet ”Exploring the unknown” med buller och bång!

 


Skriv ut: