6 februari är Samefolkets dag! Foto Kent Norberg.
6 februari är Samefolkets dag! Kent Norberg.

6 februari är samefolkets dag!

2020-02-05 14:08

I dag är det den samiska nationaldagen! Dagen firas över hela Sápmi. Det första firandet skedde i samband med inledandet av FN:s internationella urbefolknings år 1993 i Jokkmokk.

Kl 14:00 firas dagen med tårta i Medborgarhuset!Datumet valdes för att hedra minnet av det första samiska landsmötet som hölls i Trondheim den 6 februari 1917.

Landsmötet i Trondheim samlade för första gången samer från norr till söder över nationsgränserna för att diskutera och belysa gemensamma frågor. Mötet samlande över hundra personer.

En av initiativtagarna till landsmötet var Elsa Laula Renberg (1877-1931). Hon var född i Tärnaby och dotter till en renskötare. Elsa hade själv erfarenheter av landtvister när hennes familj förlorade sitt skatteland i samband med att fadern dog.

Hon var bekymrad över segregationspolitiken som den svenska staten bedrev. I rasbiologins anda behandlades samerna som en människotyp med vissa egenskaper.
"Lapparna... bör förhjälpas att förbliva vid nomadlivet", skriver exempelvis riksdagsmannen och biskopen Olof Bergqvist.

Eller med andra ord: »Lapp ska vara lapp«.

    
Samiskt nationaldagsfirande på Ringelsta i Arvidsjaur. Foto Mariann Lörstrand.

Samerna ansågs tillhöra ett lägre kulturstadium. Men attityden hos svenska riksdagsmän var att de svenska samerna skulle beskyddas och inte fördärvas av civilisationen, som det så vackert hette. Elsa Laula ansåg att samerna för att se förändring måste stå tillsammans. Till exempel ville man inte att de samiska barnen skulle få sämre skolutbildning än andra barn på den tiden.

  • Den gemensamma flaggan är från 1986.

Då godkändes den av det Nordiska Samrådet vid en konferens i Åre. Flaggan är formgiven av Astrid Båhl från Skibotn, Norge och varken färger eller symboler är någon slump. Cirkeln är en symbol för både solen och månen. Solringen är röd och månringen är blå. Flaggans färger, röd, blå, grön och gul kommer från den traditionella samiska dräkten, kolten.

De fyra färgerna symboliserar också viktiga överlevnadselement för samerna: Grön Växter/natur – landet Sápmi som är livsavgörande för samernas överlevnad.
Blå Vattnet som är ett livselixir. Röd Elden – står för värme och kärlek. Gul Solen som står för långsiktigt liv. Ringen Den runda ringen i flaggan är symbolen för andlighet som binder ihop de fyra elementen.


Mariann Lörstrand, finklädd dagen till ära!


Skriv ut: