"Säger någon skum typ att de ringer från Sparbanken i Arvidsjaur, lägg på och kom in till oss istället", uppmanar Markus Nilsson och kontorschefen Ann-Louise Högberg. Foto Kent Norberg.

Sparbanken varnar för telefonbedrägerier!

2023-12-04 13:56

Sparbanken går återigen ut och varnar för telefonbedrägerier:
-Det pågår hela tiden. Så var misstänksamma om någon ringer och utger sig för att komma från sig banken, säger kontorschef Ann-Louise Högberg.

Hon säger att bedrägerierna blir mer och mer raffinerade rena "callcenters", där flera sitter och ringer upp folk för att lura dem att logga in sig på bankkontot:
-Men man ska veta att ingen bank ringer hem till folk för att be dem legitimera sig, understryker Ann-Louise.

Foto: Pixabay.

Enligt Markus Nilsson är banktjänsterna oerhört säkra. Enda sättet för obehöriga att komma åt andras konton, är att lura någon att legitimera sig:
-Det är lätt hänt att man blir lite osäker om någon ringer och säger att det är bråttom eftersom det blivit något fel med kontot. De stressar ofta på och säger att man ska "skynda sig". Allt man behöver göra är att legitimera sig så de kan rätta till "felet"... 

Markus säger vidare att det finns anpassade bedrägerier för olika åldersgrupper och kategorier:
-Alla kan trilla dit om man exempelvis står i Konsumkön och det ringer en person med väloljad käft. Jag brukar säga till våra kunder att de får vara misstänksamma och otrevliga.
-Säger de att de ringer från Sparbanken i Arvidsjaur, lägg på och kom in till oss istället.

Vanligaste bedrägerierna nu sker via telefon, sms och sociala medier. Även "romansbedrägerier" mot kvinnor är vanligt förekommande. Kortbedrägerier och bankrån har däremot minskat.

 


Skriv ut: