Boksläpp - Tio år med floran i Pite lappmark

2019-11-08 10:14

Välkommen att upptäcka vår flora! Föreningen Pite lappmarks flora bjuder in till föredrag med anledning av släppet av praktboken "Tio år med floran i Pite Lappmark".

Lyssna till Mats Netterblad, Ulf Zethraeus, Roger Marklund, Elisabet Arvidson och Charlotte Nordgren, några av de 18 medförfattarna.

Föreningen Pite lappmarks flora har under åren 2007-2016 arrangerat inventeringsläger med som mest ett 25-tal deltagare:
-Området Pite lappmark har varit tämligen lite utforskat jämfört med en del andra områden i Lappland, berättar föreningen sekreterare, Roger Marklund, Arvidsjaur.
Totalt har 455 av drygt 900 "rutor" á 5 x 5 kilometer inventerats genom åren.

I boken som nu är färdig beskrivs geologi, botaniker som har verkat i området, besöksmål i de olika kommunerna, växter med intressanta utbredningsområden och mycket mer. Bokprojektet har tagit 3 år att förverkliga. Ett 30-tal fotografer har bidragit med de över 540 bilderna fördelat på 260 sidor.

Produktionen har medfinansierats bl.a. av Arjeplogs kommun samt Göran Gustavssons stiftelse. Upplagan i första tryckningen är 1 000 exemplar och boken kommer att säljas bl.a. via Arvidsjaurs Bibliotek.
-Boken är en guldgruva för dig som vill ge dig ut i skog och mark och upptäcka kända och okända platser från ett helt nytt perspektiv, kommenterar Peter Manner, Arvidsjaurs kommun.

Fakta om arrangemanget: Biblioteket 21/11 kl 19.00-20.30. Hembygsföreningen säljer fika.

Fakta om föreningen: Målet och syftet med föreningen Pite lappmarks Flora har varit att åstadkomma en botanisk kartläggning av floraprovinsen Pite Lappmark. Boken är en unik redogörelse från detta stora arbete.


Skriv ut: