Stor-Sandbergets högsta höjd är en del av naturreservatet. Trots att det är i slutet av maj ligger mycket snö kvar. Foto Maria Söderberg.

Top of Arvidsjaur igång - i djupsnö!

2020-05-28 08:11

Första sommarturen gjordes i djupsnö på Stor-Sandberget. Har det någonsin varit så här mycket snö så här sent på våren?
– Det är klart att vi måste pröva ta oss upp när vi ändå kommit hit, menade Christina Åhman och Harry Wikberg.
Skogsbilvägen fram till stigens början var fylld av snö.

Det som skulle ha blivit en tur på fyra kilometer blev istället 13 kilometer. Sju deltagare hade därmed gjort sin första sommarvandring i årets Top of Arvidsjaur. 

Bilden t.v) Marlene Lima balanserade i fotspåren. Till vardags är hon yogainstruktör med egen studio.

Med riktning mot Stor-Sandberget, som för några år sedan blev naturreservat, passerade gruppen Svartliden. Området ligger strax nordost om Glommersträsk. Här planeras en koppargruva om alla tillstånd går igenom. Fyndigheten omfattar även zink, bly, silver och guldförande sulfidförekomster.
Arvidsjaurs kommun är positiv till en eventuell brytning, medan de kritiska rösterna handlar om oro för en förstörd miljö. Svartliden ligger enbart 1,5 km från naturreservatets gräns. Området är bland annat av riksintresse för rennäringen. 

På toppen av Stor-Sandberget låg snön 50-70 cm djup. Utflykten förvandlades till en arktisk marsch med många skratt. Först i ledet var Harry Wikberg som fick tacksamma utrop för sin spår. 
-Helt otroligt att det är slutet av maj! skrattade Marlene Lima som balanserade i fotspåren. Till vardags är hon yogainstruktör med egen studio. Både hon och sällskapet Johan Nordström var, trots den tuffa vandringen, nöjda med turen. De har deltagit tidigare och vet att toppturer kan bli äventyrliga.Men att njuta av naturreservatets gamla tallar, som kan vara upp till 400 år gamla, och det böljande hedmarksområdet högst upp, får vänta till senare. Den tretåiga hackspetten och ljungpiparen lyste med sin frånvaro.
-Ja, nu är man less på snö! utbrast Sofie Lundberg Nilsson när vandringen var avslutad. Hon gick med hunden Petter som då och då lyckades trilla in sig i grenar och trädstammar med sitt koppel. 
  • Nästa gemensamma utflykt blir den 7 juni med tre toppar på en dag, Tjähppsåjvvie / Tjappsåive, Svierdienåjvvie / Svärdåive och Suddale / Jan-Svensamössan.
  • 12 juni blir det gemensam grillmiddag på Erik-Larsaberget med Lapplandsmat och övernattning i tält. Den utflykten har flyttats fram två gånger på grund av – ja, snön.

    Text och foto: Maria Söderberg 

Skriv ut: