Hälsa på fullaste allvar. Brita Helleberg föreläste om hur vi kan må bra. Foto Kent Norberg.

Vad är lycka?

2019-10-22 11:52

Vad är lycka? Det var den stora frågan och den röda tråden vid Brita Hellebergs, Psykologifabrikens, föreläsning inför skolelever på Mångfaldsveckans tredje dag i Arvidsjaur.

Punkter som bidrar till lycka och välmående är enligt undersökningar:

  • Positiva känslor
  • Engagemang
  • Positiva relationer
  • Mening
  • Gott utförande
  • Hälsa

-Att umgås med människor som får dig att må bra, är den viktigaste punkten för lycka. Att fokusera på saker som redan fungerar bra är också viktigt. Har man check på dessa punkter brukar man må bra!

Klassiska tankefällor är att ens liv står och faller med enskilda händelser, typ: "Får jag bara den där hästen, eller OLED-skärmen - då kommer jag att bli lycklig.

Men så fungerar inte livet. Utan det kanske visar sig att det blev jobbigt att sköta hästen och skärmen kan gå sönder. Samma gälla i det omvända, om negativa saker inträffar. Då har vi som människa en tendens att tro att det påverkar oss mer än det gör:
-Generellt är vi människor bra på att anpassa oss efter händelser. Därför ska man se till att stärka sitt immunförsvar genom att ha "flera ben att stå på".

Hur då? Tankar kan vara svåra att bemästra. Däremot kan vi påverka vårt agerande. Brita tipsade om att skapa små utmaningar i vardagen att klara av:
-På så sätt går det att successivt bygga upp självkänslan.

Hjärnan är selektiv. Den väljer genvägar och sorterar. Sedan gammalt tillbaka är den inställd på att registrera negativa intryck mer än positiva, för överlevnadens skull:
-Därför behöver vi hjälpa hjärnan att registrera det som är positivt. För när vi mår bra blir vi modiga, kreativa och vågar testa nya saker!

 


Skriv ut: