Maxtaxa, regler och riktlinjer

Förskola
Förskolan är en pedagogisk verksamhet för barn i åldrarna ett till fem år vars vårdnadshavare
arbetar, studerar, är föräldralediga eller är arbetssökande. I förskolan arbetar förskollärare och barnskötare som har i uppdrag att främja barns lärande utifrån de mål och riktlinjer som anges i förskolans läroplan och skollagen. Förskolan är det första steget i det svenska utbildningssystemet. Den ska vara trygg, rolig och lärorik. Lärandet ska baseras på såväl samspel mellan vuxna och barn som på att barnen lär av varandra. Verksamheten ska präglas av omsorg av individens välbefinnande samt utveckling och lärande.

Samisk inspirerad förskola
Arvidsjaur kommun är sedan 1 januari 2010 förvaltningsområde för samiska språket. Detta
innebär att det samiska språket och kulturen har förstärkt skydd enligt lagen om nationella
minoriteter och minoritetsspråk. Kommunen har ett ansvar att särskilt skydda och främja samisk kultur och det samiska språket. Kommunen ska erbjuda verksamhet, helt eller delvis, på samiska till barn vars vårdnadshavare önskar detta.

Fritidshem
För barn som behöver omsorg utöver tiden i förskoleklass eller i grundskolan erbjuds fritidshem som ett frivilligt komplement till skoldagen. Fritidshem vänder sig till barn från och med höstterminen det år barnet fyller 6 år till och med vårterminen det år barnet fyller 12 år. Barn har rätt till fritidshem den tid vårdnadshavarna arbetar eller studerar. Fritidshemmet har en egen läroplan som kompletterar utbildningen i förskoleklassen, grundskolan och grundsärskolan. Fritidshemmet ska stimulera till utveckling och lärande samt erbjuda barnen en meningsfull fritid och rekreation. Föräldrar ansöker om plats i fritidshem. Verksamheten är avgiftsbelagd och ingår i maxtaxan.